توليد باتری هايی كه نيازی به شارژ كردن ندارند!
در پروژه باتری 500 كه از سه سال پيش توسط آیبیام شروع شده قرار است باتریاي تولید شود كه توانمندی تولید انرژی لازم براي یك اتومبیل جهت طي مسافت 500 مایل (حدود 900 كيلومتر) را داشته باشد.
نمونه اوليه اين باتري كه آبي بزرگ ناميده ميشود بتازگي توليد شده و به نمايش درآمده و ويژگي مهم آن اين كه داراي وزن اندك با چگالي فوقالعاده بالاست و بر پايه ليتيوم و هوا ساخته شده است.
در باتری لیتیوم هواي آیبیام، اكسیژن با لیتیوم واكنش انجام داده و در نتیجه پراكسید لیتیوم و انرژی الكتریكی حاصل میشود. هنگامیكه باتری شارژ میشود، این روند معكوس شده و اكسیژن آزاد میشود.
آیبیام اعلام كرده كه اين باتري از هوا تنفس میكند و به اين ترتيب سرمايهگذاران تلاش كردهاند تا به باتري جديدشان هويتي زنده و سبز ببخشند.
این باتری اكسیژن مورد نیاز فرآیند الكتروشیمیایی خود را از هوای اطراف دریافت میكند و مخزن اكسیژنی در درون خود ندارد.
به همین دلیل وزن آن بسیار سبك است و از سويي ديگر اين باتري ميزان انرژي بسيار بالاتري نسبت به باتریهای لیتیوم یون معمولي به ازاي واحد وزن خود توليد ميكند.
حداكثر چگالی انرژی باتریهای لیتیوم هوا به حدود 12 كیلووات ساعت / كیلوگرم میرسد، كه حدود 15 برابر بیشتر از باتريهاي لیتیوم یون بوده و مهمتر از آن قابل مقایسه با انرژی به دست آمده از بنزین است.
چگالي انرژي كميتي است كه نشان ميدهد يك باتري به تناسب ميزان ذخيره انرژي الكتريكي خود، چقدر سنگين است.
باتریهای لیتیوم یون وزن بسیار بالایی دارند و به نظر ميرسد تا كمتر از 10 سال آینده این باتریها با نسل جدید باتريهاي لیتیوم هوا تعویض خواهند شد.
با باتريهاي ليتيوم يون قديمي، اتومبيلها در بهترين حالت ممكن فقط حدود يكپنجم مسافتي را طي ميكردند كه باتريهاي ليتيوم هوا توانستند اتومبيلي را برانند.
باتری لیتیوم هوا ایده جدیدي نیست، از سال 1970 این ایده مطرح بوده، اما فناوری لازم و فراتر از آن، قابلیتهای علم مواد در آن دوران توانایی ساخت چنین تركیبی را نداشته است.
امروزه با پیشرفتهای انجام شده در نانوتكنولوژی و ساخت موادی مانند نانو لولههای كربنی و گرافن، شركت آیبیام با كمك همكاران بینالمللی خود توانسته این تركیب الكترو شیمیایی خاص را تولید كند.